08 feb 2016

Van dapper, moedig & stoer naar …

Over stoutmoedigheid en zilveren tranen.

08 feb 2016

Wanneer ik me vroeger dapper, moedig of stoer moest gedragen, deed ik dit met wilskracht en doorzettingsvermogen. Ik kon met mijn daadkracht zover gaan dat ik mezelf totaal uitputte. Als afleiding speelde ik vrolijk en de humor maakte dat mijn pijn door de ander niet werd gezien. Ik ontwikkelde mijn eigen stalen gevangenisdeur waarachter de eenzaamheid groeide. Omdat ik niet wist hoe ik mezelf moest bevrijden, bleef ik uit bescherming in mijn eigen gecreëerde binnenwereld afgesloten van de buitenwereld.

het matjeNog steeds als ik de woorden ‘dapper, ‘moedig’ of ‘stoer’ hoor, kan ik daar een naar gevoel bij krijgen. Deze innerlijke houding en uiterlijk vertoon zorgden dat gedeeltes van mijn leven lange tijd geheim bleven. Als mensen toch per ongeluk een glimp zagen van mijn ‘alleen zijn’ liepen ze tegen een dichte deur. Ik liet immers niemand toe. Ik liet mezelf eigenlijk niet eens toe. Puur, omdat ik niet wist hoe. In het boek Het Matje, las ik voor het eerst de woorden: open over je afgeslotenheid.

Ook leerde ik in dezelfde tijd vanuit de Noorse mythologie Freyja, de Godin van de stoutmoedigheid, kennen. In gedachte reed ik met haar mee op de regenboog van zelfvertrouwen en ging er een verbeeldingswereld voor mij open. Inmiddels weet ik dat er in fantasie een hoge dosis waarheid zit. Als ik nu momenten van dapperheid voel aankomen dan herinner ik me altijd even aan Freyja.

freyaEven geleden werd ik zelf gemasseerd op en opnieuw voelde ik die hardnekkige stalen deur. Ik herinnerde me aan de woorden uit het Matje *open over mijn afgeslotenheid* en heel zachtjes, voelde ik het zilveren staal smelten en biggelde als volle bevrijdende tranen over mijn wang…

Zo werkt het met mechanismes; die zijn niet zomaar weg. Misschien wel nooit. Daar gaat het ook niet om, gelukkig. De uitdaging is om jezelf toe te eigenen met alles er op en eraan, juist je eigen patronen. Op deze manier geef je jezelf een kans om van jezelf te leren en dat is kostbaar. Voor mij werkt stoutmoedigheid en zo heeft ieder zijn eigen weg.

Ook al voel je je alleen, niemand is alleen. Soms heb je gewoon een steuntje in de rug nodig. Lang leve de (massage)therapie of maak bijvoorbeeld fijn gebruik van de hierboven beschreven boekentip, als je wilt natuurlijk.

Veel massage- en/of leesplezier voor jou!

Leave a comment
More Posts
Comments

Comments are closed.