16 nov 2017

De plek van de waarheid én creativiteit.

Leonard Cohen (levenskunstenaar) en Eugene (Gene) T.

16 nov 2017

Leonard Cohen (levenskunstenaar) en Eugene (Gene) T. Gendlin (filosoof en psychotherapeut), twee inspirerende voorbeelden in mijn leven. Beiden vorig jaar overleden. Voor mij belichaamden ze precies datgene waar ik zo naar verlang, van kan leren én genieten. Ik heb twee filmpjes gevonden waarin ze beiden vertellen over een waarheidsplek in je waarvan uit je kan communiceren.

Een plek in je die voor iedereen beschikbaar is en waar ik in ieder geval verschrikkelijk goed kan vertoeven. Als ik bij deze plek in me aanwezig ben, dan voelt ’t dat ‘het’ (wat dat dan ook mag zijn 🙂 ) er werkelijk toe doet.

Hieronder geef ik de gevonden filmpjes aan met een korte uitleg. Je moet wel een beetje geinteresseerd zijn in innerlijk werk en de waarheid anders is het misschien een beetje saai. 🙂

In dit gave interview zegt Cohen bij minuut 3.16: ‘If i knew where the words came from, i would go there more often. quote-everyone-has-a-kind-of-magical-system-that-they-employ-in-the-hopes-that-this-will-open-leonard-cohen-153-95-58Everybody has a kind of magical system’ en vertelt hij over zijn indrukwekkende trage writersproces. Prachtig, als ik dit hoor dan slaat mijn hart bij wijze van spreken drie keer over, zo gaaf vind ik het. Gendlin op zijn beurt vertelt op een conferentie ‘Beyond words’ over ditzelfde onderwerp. Hier legt hij uit wanneer woorden raken aan het impliciete en wanneer niet, wat er innerlijk met je gebeurt als je precies de juiste woorden vindt bij datgene wat er binnen in je omgaat. Hij spreekt over ‘fresh language’ bij minuut 26.15 in dit youtubefilmpje en geeft als voorbeeld: een gedicht die nog niet af is. Hij geeft aan dat als je een deadline hebt en het echt moet, je natuurlijk een manier kan verzinnen om het gedicht af te krijgen maar dat het eigenlijk niet zo werkt. Gendlin zegt: ‘Poetry comes from where we live and it wants something from you.’ Helemaal tegek, weer slaat mijn hart drie keer over.

Bovenstaande is voor mij aardse spiritualiteit. Beiden vertellen dat als je contact maakt met die plek in je waarin jouw waarheid spreekt, de woorden komen waarvan je wéét dat die precies kloppend zijn. Spreken of schrijven vanuit deze houding is een heel vervullend helend proces mits je jezelf hierin alle ruimte geeft in het besef dat het tijd nodig heeft. Vaak gaat het niet altijd vanzelf (en dan plotseling weer wel 🙂 ). Voor iedereen is het anders. Als ik zelf in zo’n schrijftoestand ben, is het een ramp als bijvoorbeeld de deurbel gaat. Ik wil dan écht niet gestoord worden. Ik weet van anderen dat die stukken tekst kunnen schrijven met letterlijk hun kinderen op schoot. Ook als ik spreek van die waarheidsplek, doe ik dit geregeld al stotterend, hummend en haperend totdat de woorden exact kloppen met datgene wat er in me speelt. Maar een andere keer vloeien de woorden zo rap vanuit mijn ‘magic place’ dat ik er zelf verbaasd over ben.

Deze ‘place to be’ zit niet in m’n hoofd maar in m’n lijf, of eigenlijk uiteindelijk overal in m’n gestel. Bij mij zit ie ten eerste ongeveer bij mijn borst, middel en lager. Als de woorden precies komen zoals het bedoeld is dan spreid er vanaf daar een openende lichaamssensatie uit en ontspant mijn hele lichaam vanuit een inzicht dat het goed zit. Heel tof, zo krijg ik eigenlijk steeds meer een relatie met mezelf. Ik ben het dan met mezelf eens, zeg maar. Vanuit deze houding vervolgens een ander benaderen, is helemaal tof. 🙂

Word je nieuwsgierig? Zou je meer hierover willen weten? Dan ben je hier op het juiste adres. Om dit te oefenen zijn er veel manieren. De basis is in je lijf aankomen, je innerlijk de aandacht geven en aan het woord laten. Een mooie manier om dit te leren, is Focusing. Focusing is een proces waarin een dieper liggende belevingslaag in je wordt uitgenodigd om zich te laten zien en uit te spreken. (Er is trouwens niks zweverigs aan, deze methode is wetenschappelijk onderzocht vanuit de psychotherapie).

Ik volg hier een studie in. In december heb ik nog één lesdag, daarna hoop ik na dit studiejaar officieel Focusingbegeleider te zijn volgens The International Focusing Institute. Spannend en gaaf. Deze maand heb ik kennismakingssessies ingepland (zit al vol) maar die zullen waarschijnlijk in januari nog een keertje voorbij komen. Heb je er zin in? Hou deze FB-pagina dan in de gaten. Leuk!

In iedergeval voor nu veel innerlijk plezier met jezelf en de ander. Maak er een mooie donderdag van!

 

Leave a comment
More Posts
Comments

Comments are closed.