Privé: Blog

Privé: Blog

~ Lieve Bronzie met zijn diepe kleuren van lood en goud ~

Ruim 10 jaar geleden toen ik in het buitenland woonde, had ik een hond: Bronzie. Voordat hij bij mij thuis kwam, was hij een zwervertje en was er hete olie over hem heen gegooid. Hierdoor was er een grote brandwond ontstaan en was zijn vacht permanent weg geschroeid. Na meerdere operaties had hij ‘alleen nog maar’ een grote kale plek over bijna de hele lengte van zijn ruggetje. Deze plek was als de kleur van zilverkleurig staal, zwart lood. Soms kon dit tere huidje weer een beetje openscheuren en kleurde het lood met donkerrood bloed. Zijn naam had hij gekregen in het dierenasiel en had hij te danken aan de kleur van zijn vacht maar eigenlijk had hij beter goudlokje ofzo kunnen heten. De rest van zijn vacht glansde namelijk als goud in de Curaçaose zon.

Bronzie was duidelijk zichtbaar verminkt. Daarom werd hij maar niet geadopteerd vanuit het asiel en belandde hij uiteindelijk bij mij thuis. Wanneer je naar hem keek, kon je misschien een glimp voelen van de pijn die heeft moeten lijden. Maar als je écht naar hem keek, kon je alleen maar vertederd glimlachen. Bronzie was een kampioen in trucjes leren. Je hoefde maar met je ogen te knipperen en hij kende weer een nieuw spelletje. Als hij met zijn staart kwispelde, dan kwispelde zijn hele lijfje guitig aandoenlijk. Daarbij was hij heerlijk onschuldig ondeugend met z’n fonkelende zwarte oogjes, vol levenslust! Je kon niet anders dan van Bronzie houden én oh, oh, oh, wat ontving hij deze liefde toch onbevangen! Hij stal iedereens hart.

In afgelopen retraiteweek van het Centrum voor Tantra werd een verhaal verteld over de Alchemisten die lood in goud veranderen, als symboliek voor transformatie. Voor mij is Bronzie mijn lieve lood & goud voorbeeld. Ook al had het bestaan hem zoveel aangedaan, had hij zoveel recht om de wereld te haten. Hij deed het niet. Hij likte zijn wonden, liet zijn beschadigingen zacht verzorgen en leefde zijn leven. VOL LIEFDE. ♥️

Potjandorrie wat heb ik veel van dit diertje geleerd. Bijvoorbeeld hoe betekenisvol omhullend ~ leven in het nu ~ kan voelen en hoe Bronzie dit voor mij belichaamde. Wellicht is er in dit verhaal wel iets anders wat jou raakt en waar wij weer via jou van kunnen leren. Als je dit wilt delen, leuk! Ik ben benieuwd.

Tastzin, levenszin en verbinding met jou!

Van mijn vierentwintigste tot mijn dertigste heb ik zes en een half jaar op Curaçao gewoond. Op een gegeven moment had ik zes honden. Deze lieve roedel maakte toentertijd mijn huis mijn thuis. De oudste, Jazz, was een kruising tussen een Mechelse herder en een Chow Chow. Prachtig, hij leek wel een leeuw, statig én ondeugend tegelijkertijd. Shari, was ‘de moeder’ van het stel en vooral de kleintjes zochten bij haar de koestering. Bronzie, was een zwervertje. Tijdens zijn zwerversbestaan was er olie over hem heen gegooid waardoor zijn ruggetje zwaar verminkt was. Door deze beschadiging werd hij maar niet geadopteerd vanuit het dierenasiel en belandde hij, gelukkig, bij mij thuis. Hij hield heel erg van spelen, leerde je hem een trucje dan kon hij deze voordat je met je ogen had geknipperd. Danou was heel onzeker, kon zich daardoor wat jaloers gedragen. Af en toe had ze simpelweg gewoon extra zachte veilige aandacht nodig. Gaia was een schoonheid met haar sneeuwwitte vachtje en fonkelzwarte ogen, straalde zij in tederheid. Tenslotte was daar nog Loki, een kruising tussen een Jack Russel en Chi Wah Wah. Hij was duidelijk de kleinste maar met zijn stoere karaktertje dacht hij dat hij de grootste was. Dit gedrag bracht natuurlijk geweldige taferelen met zich mee.
 
Ondanks dat ik ze natuurlijk niet konden praten, kon ik met ze lezen en schrijven. Zij communiceerden met mij op een manier waar geen woorden voor nodig waren en ik in deze helderheid hun geheel kon verstaan.
 
Deze wijze van contact herken ik trouwens ook bij mijn kleinste nichtje van bijna twee jaar. Nu kan ze al aardig haar zegje doen. Maar ook toen ze nog niet kon praten, deed ze zeker niet onder haar twee oudere broertjes die gezellig de oren van je hoofd kletsen. Ze maakte contact met mij op een laag die verder gaat dan de gesproken taal.
 
Binnenkort ben ik deelnemer op een hele mooie fijngevoelige massagedag en toen ik me hiervoor opgaf kwam ik hierbij bovendien dit mechanisme tegen. Op deze dag is het namelijk de bedoeling dat je met een partner komt. De organisator wist dat ik graag mee wilde doen en omdat er nog iemand was die zich graag wilde aansluiten, stelde ze voor dat we samen voor die dag wellicht een setje konden vormen. We kenden elkaar niet dus zou het handig zijn om elkaar eerst even te spreken. Zo werden de telefoonnummers uitgewisseld. Na een fijn telefoongesprek besloten we om binnenkort samen naar deze fijne sensitieve dag van aanraking te gaan. Afsluitend aan het gesprek, hoorde ik mezelf zeggen: ‘eigenlijk wilde ik gewoon even je stem horen.’ Ik realiseerde me dat mijn gevoel niet rustte op de woorden die waren uitgesproken maar dat mijn beslissing was gemaakt door de klank van de stem van de ander. Iets wat, blijkbaar, veel verder gaat dan de tekst.
 
Net zoals het bijgaande plaatje natuurlijk. Oogcontact zegt alles, letterlijk alles.
 
In bovenstaande voorbeelden spreek ik over een soort van instinctief intuïtief diepe laag resonerend in je hart en lijf tot in het DNA van je ziel. Een weten heel oer en primair, misschien zelfs wel de bron van het bestaan? Noem ‘t: Gevoel. 😊 Datgene wat contact tussen alles en iedereen mogelijk maakt en er zuivere verbinding kan zijn. Dieren en kinderen zitten er al. Wij volwassen niet zomaar. Hoe ouder ik word, hoe meer ik ga zien dat dit niet vanzelfsprekend is en hoe speciaal dit eigenlijk is. Ik merk bijvoorbeeld dat als ik echt werkelijk vanuit de grond van mijn gevoel in contact ben met de ander, ik echt heel bewust kan ervaren hoe geweldig dit er toe doet. (Zelfs als het contact niet perse fijn is)
 
Zelf heb ik deze laag ooit echt vrij ontdekt en heel erg kunnen laten groeien door me te laten masseren. Ik weet nog de eerste keer dat ik gemasseerd werd en zelfs een beetje schrok. Door in alle veiligheid en rust via de aanraking van mijn lichaam het wezenlijke in mezelf de aandacht te geven, kreeg mijn gevoel steeds meer de vredige ruimte. Kon het vervolgens lekker verankeren en kon ik steeds meer gerust vanuit deze aanvoelende basis in eerlijk authentiek verbinding met de ander. Voor mij magnifiek en intens betekenisvol.
 
Ik ben dan ook blij hoe ik mijn zintuig: tastzin, gebruikte voor mijn eigen levenslust en levenszin. Ben heel benieuwd naar jullie ervaringen. Op welke wijze ontdek jij dat je je gevoel de aandacht geeft die het verdiend en hoe merk je dat je dit meeneemt in het contact met de ander? Wat is jouw essentiële gevoels – ’foefje’? Welke zintuigen zet jij in om lekker in het leven te staan? Vertel, ik ben heel benieuwd!
 
Fijne dag mensen. Geniet van jezelf, elkaar én de zon! ♥️

~ Al die verschrikkelijke bananen en chocopasta’s ~

In het boeddhistische klooster Plum Village waar ik laatst een paar indrukwekkende weken was, heb ik kennis gemaakt met superfijne tafelmanieren. De momenten van ontbijt, lunch en diner (allen in stilte) verliepen namelijk volgens een vaste routine en ik vond het gewéldig.

In buffetvorm werden alle verrukkelijke gerechten aangeboden. Nadat de bel was gegaan mocht je aansluiten in de rij en kon je jezelf verwennen. Daarna nam je plaats in de eetzaal aan één van de 20 lange tafels á 6 tot 8 personen. Tijdens het ontbijt wachtte je totdat je eigen tafel volledig bezet was. Nadat je eerst je heerlijke bord en vervolgens elkaar met de handen voor je hart in een buiging had begroet, startte je gezamenlijk met smullen. Bij de lunch wachtte je tot de gehele eetzaal gevuld was. Als iedereen had plaatsgenomen, kon je met zijn allen tegelijkertijd genieten van opnieuw het verschrikkelijk lekkere eten. ’s Avonds hoefde je op niemand te wachten en wanneer je comfortabel een plekje had gevonden, startte er weer een genietmoment. Wel was het daarbij een ongeschreven regel dat als er iemand naast je aanschoof, je de ander met je handen tegen elkaar voor je borst non verbaal even ‘eet smakelijk!’ wenste.

Ik ontdekte opnieuw hoe fijn ik het eigenlijk vind om in gezelschap, gezamenlijk en toch op jezelf, echt rustig te kunnen eten. Bij Plum Village was dit elke dag het geval, magnifiek. Daarbij inspireerde de veganistische keuken me enorm. Zonder overdrijven heb ik echt genoten vanuit mijn tenen, elke maaltijd. De liefde van de natuur en toewijding van de nonnen proefde ik in elke hap opnieuw. Meestal waren de gerechten gebaseerd op de Vietnamese keuken maar ook de Franse met ingrediënten uit hun eigen happy farm en omgeving kwam aan bod.

Tot op een ochtend het volgende gebeurde… Op een bepaalde morgen had ik mijn bord versierd met heerlijke havermout, een stokbroodje belegd met verse honing en de ultieme pruimensjam. Nog wat partjes appel en peer maakten de entourage van mijn hemelse ontbijt af. Wachtend op de anderen aan mijn tafel was ik me al aan het verlekkeren met alle verwennerij wat ik mezelf gunde. Toen kwam er iemand tegenover me zitten mét een banaan.

DIE IK NIET HAD.

Daarna kwam er iemand naast me zitten mét een cracker belegd met een dikke laag veganistische chocoladepasta.

DIE IK ÓÓK NIET HAD.

Innerlijke zuchtend richtte ik me weer op mijn eigen bord terwijl mijn blik met die van één van de oudere nonnen kruiste en ik even naar haar glimlachte. Toevallig later op de dag, gaf deze zelfde non een inspirerende dharmatalk (soort van lezing over het boeddhisme). Ze vertelde ons onder andere over hoe belangrijk het is voor je eigen gemoedsrust en je eigen innerlijke evenwichtigheid om de aandacht op jezelf te houden en jezelf hierin te eren in plaats van je te vergelijken met anderen. Deze valkuil in afleidingen, kon volgens haar immers op de kleinste onverwachte momenten gebeuren. Bijvoorbeeld tijdens het ontbijt in de eetzaal van Plum Village wanneer je ogen vallen op het bord van de anderen.

‘WHHHAAAAATTT??? Ze heeft het over mij! Ze heeft mûh gûhziennnnn!!! Zie je wel, nonnen zien alles… Wowwwww, freakyyyy!’

Grote kans trouwens dat de helft van de zaal zich, net zoals ik, aangesproken voelde. 😊

Deze boodschap heeft me ongemerkt wel aan het bezinnen gezet. Zo zie ik steeds helderder hoe makkelijk ik me andermans bananen en chocolade pasta om mijn oren laat vliegen én het soms zelfs, wellicht onbewust, op zoek. Bijvoorbeeld hier op facebook. Sommige bananen en pasta zijn gave inspiratie maar het meeste haalt bij mij vooral een onnodige onzekerheid en soms zelfs, verstandelijk niet te plaatsen, jaloezie omhoog.

In het leren van de aandacht op mijzelf te richten en me hierdoor meer solide te voelen, is meditatie (op wat voor manier dan ook) de laatste jaren een soort van eerste levensbehoefte geworden. Voor mij voelt het als een opluchting dat ik dit van mezelf weet én ook weet hoe ik mezelf hierin kan helpen. Ik ben heel geïnteresseerd hoe dit voor jullie geldt. Dus lief online-vriend, vertel, wat is jouw manier om jezelf in stevigheid te ervaren en je niet af te laten leiden door al die veel te (schijn) lekkere bananen en chocopasta’s?

Ben hartstikke benieuwd! Leuk!

PS: op die betreffende ochtend heb ik na het ontbijt natuurlijk nog wel ff een banaan en een wafel met een éxtra dikke laag chocoladepasta genomen. Ik ben niet gek. 😎

♥️ Spreken is zilver. Luisteren is goud. ♥️

Voelen dat er naar je geluisterd wordt. Dat er écht naar je geluisterd wordt. Zo écht dat je niet alleen voelt dat er naar je geluisterd wordt maar dat je zelfs diep vanbinnen aanvoelt wat je zélf zegt. Dat het klopt met al je innerlijke pijlen. Dat het heelt tot in je ziel. Dat je écht kunt luisteren naar jezelf in de geborgen aanwezigheid van de ander.

In plaats van Koningsdag heb ik de afgelopen dagen royaal vertoeft in de aanwezigheid van dé Focusing – koninginnen van Nederland, Erna de Bruijn (87) en Christine Langeveld (80). In een bedding van vertrouwen en immense levenswijsheid voelde ik me de koning te rijk! Ieder persoon met een beetje passie voor deze vorm van introspectie staat trappelend in de rij om iets te mogen proeven van alle kennis en ervaring die zij belichamen in de Focusing en ik was één van de geluksvogels, vier hartverwarmende dagen lang!

In tedere ontroering heb ik nog meer verbinding mogen maken met de diepte van mijn ware natuur en de betekenisvolle gevoelswaarde van de rol die koesterende zorgvuldigheid speelt in Focusing. Nu onderuit op de bank met een kop thee flink nagenieten van alles wat ik dit weekend in mijn heerlijke innerlijke schatkist van beleving en levensgroei in begeleiding heb kunnen stoppen… wat heb ik toch een magisch vak!

Mocht je nu ook een keer een focusingsessie willen ervaren (eventueel in combinatie met massagetherapie)? Fijn! Je weet me te vinden. Ik kijk naar je uit. ♥️

Hoera, het is VANDAAG! ♥️

Tijdens het ziektebed van mijn vader ruim vijf jaar geleden ontving ik voor de allereerste keer het verborgen geschenk van ‘het hier en nu.’ Wanneer ik alles om me heen losliet en me samen met hem helemaal in het moment waande, voelde ik de omhullende koestering van het heden. Van moment tot moment ontmoette ik de diepte van het leven in een overgave om, hoe immens rot het allemaal kon zijn, tegelijkertijd zacht te kunnen leunen op een innerlijke troostende houding van zijn.

In deze zielvolle periode leerde ik, zonder dat ik het echt doorhad, de heilzame bedding van Mindfulness kennen door te leven in het nu met dat wat er is. Later is dit betekenisvolle besef meer gaan groeien en natuurlijk wilde ik er meer van weten. (Anders zou Jansje, Jansje niet zijn. ?) En potjandosie, wat is deze practise in pure aandacht, magisch mooi…

Vandaag heb ik m’n certificaat behaald voor de basisopleiding voor Mindfulnesstrainer aan het Centrum voor Mindfulness in Amsterdam en voel me een blij (paas) ei! ? Voorlopig ga ik nog geen trainingen geven hoor. Wel ga ik de komende tijd eens even flink nagenieten van weer een fijne studietijd en mijn verwondering dat ik dit allemaal zomaar kan doen…

 Hoera, het is VANDAAG! ♥️

Alle rauwheid op een stokje!

Ook in bewustwordingsland zijn er hypes. Zo zie je woorden die in zijn, als een soort sláng. Een tijdje geleden was ‘dankbaar’ hot. Dit verschoof naar ‘moeiteloos.’ Nu merk je dat het woord ‘rauw’ in de picture staat.

De laatste tijd hoor ik dit begrip te pas en te onpas vallen. Ik merk dat ik me er aan kan irriteren voornamelijk omdat dit woord in mijn eigenwijze ogen behoorlijk uitgehold raakt, leeg. Ik hoor mensen over dit onderwerp spreken in een context zonder empathie, hart en ziel.

Het houdt niet op bij alleen het spirituele taaltje. Ook zie ik hoe deze trend zich voortzet in verschillende workshops en retraites. De mindfulness met de bijbehorende uitnodigende mildheid en vriendelijkheid vierde hoog tij. Dit is naar de andere kant omgeslagen en nu pushen mensen zichzelf om alles op een rauwe wijze te doorleven en doorvoelen. Alleen dan is het goed genoeg. Nog erger: begeleiders zie ik het stimuleren en hier begin ik te huiveren.

Want.

Échte rauwheid ervaren, is écht niet niks.

Wanneer iets wezenlijks grondig doorleefd wordt, kan dit ontzettend indrukwekkend zijn. Rauwe gevoelens kunnen zich in gruwels vormen. Grillig zelfs, als een open wond waar scherp langs geschuurd wordt, een duisternis die zich zwart opent of een ijzingwekkende schrik die trillend vanuit elke vezel in je opwelt. Dit kan immens eng aanvoelen en dit mag niet onderkend worden…., is mijn bescheiden mening.

Ik hoop dat met bovenstaande duidelijk is dat ik geen hekel heb aan het begrip ‘rauw’ maar de sfeer waarin dit benaderd kan worden.

Want eerlijk = eerlijk, ook ik ben een voorstander van rauwe verwerking en doorvoeling míts de juiste omstandigheden aanwezig zijn. Wanneer echt rauwheid kan worden ervaren en dit in een uiterst geborgen omgeving gebeurt dan gaat er een wereld van pracht open en is dit ultiem helend. Je autonomieknop gaat op AAN, je innerlijke sfeerlampje schijnt steeds helderder in levensverlangen en de weg naar authenticiteit wordt vrijgemaakt. Wanneer je door de krappe benauwde tunnel van rauwheid kruipt, is er aan het einde echt dat toffe toffe licht!

Deze rauwe randen in de ervaring gaan in de regel gepaard met pijn. Om herbeleving of een extra trauma te voorkomen is zorgvuldigheid een onmisbare voorwaarde. Vast blijven zitten in die smalle tunnel wil niemand. Kwetsbare broze stukken komen maagdelijk bloot te liggen, benadering vanuit een respectvolle houding is dan ook de gouden regel hierin. Je zou zelfs kunnen zeggen dat de milde vriendelijke ontmoeting vanuit de old fashioned mindfulness (heb je die training ooit toch niet voor niks gedaan 🙂 ) een koesterende laag is om de rauwe beleving te kunnen omhullen als een soort wakende gemoede(r)lijke bedding. Wanneer er op zo’n manier doorvoeld wordt, kun je ontdekken hoe teer en fragiel dit rauwe gevoel eigenlijk is én hoeveel liefde er uiteindelijk ín huist.

HUHHHH?!?!?

Ja, echt waar. De kern van rauwheid is liefde net als in de oog van een orkaan rust te vinden is.

Dit brengt schoonheid, een volte, is puur en onbevangen, onschuldig. Maar in het diepe springen zonder duikbril hoeft echt niet altijd. Mocht je een drang naar rauwheid in je hebben zoek de passende omgeving op waar je gedragen voelt. Een plaats waar je kunt vallen én waar je een veilige landing kunt ervaren.

Heb je je plekkie hierin gevonden? Gaaf. Dan wens ik je een intens innerlijk genot in het beleven van je eigen liefdevolle avontuur in rauwheid. Heb je toch nog vragen? You know how to reach me.

(PS: Zelf vind ik massagetherapie en focusing een ultieme spaceholding. Maar ja, da’s voorspelbaar natuurlijk. 🙂 )

De plek van de waarheid én creativiteit.

Leonard Cohen (levenskunstenaar) en Eugene (Gene) T. Gendlin (filosoof en psychotherapeut), twee inspirerende voorbeelden in mijn leven. Beiden vorig jaar overleden. Voor mij belichaamden ze precies datgene waar ik zo naar verlang, van kan leren én genieten. Ik heb twee filmpjes gevonden waarin ze beiden vertellen over een waarheidsplek in je waarvan uit je kan communiceren.

Een plek in je die voor iedereen beschikbaar is en waar ik in ieder geval verschrikkelijk goed kan vertoeven. Als ik bij deze plek in me aanwezig ben, dan voelt ’t dat ‘het’ (wat dat dan ook mag zijn 🙂 ) er werkelijk toe doet.

Hieronder geef ik de gevonden filmpjes aan met een korte uitleg. Je moet wel een beetje geinteresseerd zijn in innerlijk werk en de waarheid anders is het misschien een beetje saai. 🙂

In dit gave interview zegt Cohen bij minuut 3.16: ‘If i knew where the words came from, i would go there more often. quote-everyone-has-a-kind-of-magical-system-that-they-employ-in-the-hopes-that-this-will-open-leonard-cohen-153-95-58Everybody has a kind of magical system’ en vertelt hij over zijn indrukwekkende trage writersproces. Prachtig, als ik dit hoor dan slaat mijn hart bij wijze van spreken drie keer over, zo gaaf vind ik het. Gendlin op zijn beurt vertelt op een conferentie ‘Beyond words’ over ditzelfde onderwerp. Hier legt hij uit wanneer woorden raken aan het impliciete en wanneer niet, wat er innerlijk met je gebeurt als je precies de juiste woorden vindt bij datgene wat er binnen in je omgaat. Hij spreekt over ‘fresh language’ bij minuut 26.15 in dit youtubefilmpje en geeft als voorbeeld: een gedicht die nog niet af is. Hij geeft aan dat als je een deadline hebt en het echt moet, je natuurlijk een manier kan verzinnen om het gedicht af te krijgen maar dat het eigenlijk niet zo werkt. Gendlin zegt: ‘Poetry comes from where we live and it wants something from you.’ Helemaal tegek, weer slaat mijn hart drie keer over.

Bovenstaande is voor mij aardse spiritualiteit. Beiden vertellen dat als je contact maakt met die plek in je waarin jouw waarheid spreekt, de woorden komen waarvan je wéét dat die precies kloppend zijn. Spreken of schrijven vanuit deze houding is een heel vervullend helend proces mits je jezelf hierin alle ruimte geeft in het besef dat het tijd nodig heeft. Vaak gaat het niet altijd vanzelf (en dan plotseling weer wel 🙂 ). Voor iedereen is het anders. Als ik zelf in zo’n schrijftoestand ben, is het een ramp als bijvoorbeeld de deurbel gaat. Ik wil dan écht niet gestoord worden. Ik weet van anderen dat die stukken tekst kunnen schrijven met letterlijk hun kinderen op schoot. Ook als ik spreek van die waarheidsplek, doe ik dit geregeld al stotterend, hummend en haperend totdat de woorden exact kloppen met datgene wat er in me speelt. Maar een andere keer vloeien de woorden zo rap vanuit mijn ‘magic place’ dat ik er zelf verbaasd over ben.

Deze ‘place to be’ zit niet in m’n hoofd maar in m’n lijf, of eigenlijk uiteindelijk overal in m’n gestel. Bij mij zit ie ten eerste ongeveer bij mijn borst, middel en lager. Als de woorden precies komen zoals het bedoeld is dan spreid er vanaf daar een openende lichaamssensatie uit en ontspant mijn hele lichaam vanuit een inzicht dat het goed zit. Heel tof, zo krijg ik eigenlijk steeds meer een relatie met mezelf. Ik ben het dan met mezelf eens, zeg maar. Vanuit deze houding vervolgens een ander benaderen, is helemaal tof. 🙂

Word je nieuwsgierig? Zou je meer hierover willen weten? Dan ben je hier op het juiste adres. Om dit te oefenen zijn er veel manieren. De basis is in je lijf aankomen, je innerlijk de aandacht geven en aan het woord laten. Een mooie manier om dit te leren, is Focusing. Focusing is een proces waarin een dieper liggende belevingslaag in je wordt uitgenodigd om zich te laten zien en uit te spreken. (Er is trouwens niks zweverigs aan, deze methode is wetenschappelijk onderzocht vanuit de psychotherapie).

Ik volg hier een studie in. In december heb ik nog één lesdag, daarna hoop ik na dit studiejaar officieel Focusingbegeleider te zijn volgens The International Focusing Institute. Spannend en gaaf. Deze maand heb ik kennismakingssessies ingepland (zit al vol) maar die zullen waarschijnlijk in januari nog een keertje voorbij komen. Heb je er zin in? Hou deze FB-pagina dan in de gaten. Leuk!

In iedergeval voor nu veel innerlijk plezier met jezelf en de ander. Maak er een mooie donderdag van!

 

Stekeligheidsalert!

Oh jongens, het was weer zover. Eén keer in de zoveel tijd heb ik een dag van stekeligheid én die was DUIDELIJK gister. Ik irriteerde me aan iedereen, leverde kritiek op alles en niks was goed (genoeg).

Gelukkig weet ik tegenwoordig dat dit een onzekere kant in mij is die ik keihard projecteer op de buitenwereld. ( De ander kan er niks aan doen, zeg maar.  ) Weer een wake-up call voor ff lekker wat zelfreflectiewerk.

stekeligheidDit patroon in mij heb ik ooit ontdekt tijdens massagetherapie door de combinatie van introspectie, aanraking en lichaamsbewustwording. Ik ben er blij mee, het scheelt me nu immers aardig wat ongemakkelijke momenten. 

Herken jij zo iets? Ik help je heel graag dit soort ingekerfde belemmerende overtuigingen te ontrafelen, gaaf! Daarna voel je immers altijd op een wellicht rare manier iets van opluchting én dat is tof. Benieuwd? Kijk eens op m’n website: www.vandaaginhethierennu.nl

Het frappante is, is dat ik me in m’n praktijk zo goed als nooit irriteer en alles juist hartstikke goed genoeg is ookal voelde ik me in eerste instantie chagrijnig. Hmmmm, interesting…      Daar ga ik straks es ff uitgebreid op bezinnen, fijn.

Ps: dit is mijn – stekelige – irritatie -gelukkig valt het weer mee – look maar dat hadden jullie natuurlijk al gezien. 

Hoe mijn donkerte me naar lichtheid bracht.

Sh*****t, wat wilde ik graag liefdevol zijn. Zacht, de warmte voelen en deze uitstralen. Licht, dartelend, vrolijk. De ander in deze innerlijke houding ontmoeten.

Maar sh*****t, wat lukt dat NIET! Irritatie bedruipte me, jaloezie kraste aan me met scherpe nagels, frusterende hatelijke gedachtes beslopen me als een valse kat. Ksssssshhhhhh, graaauuwwwwwww, oergeluiden met schérpe blik en stalen spieren.

Owwww, ik wilde zo graag in de roze wolk van liefdevolheid! Dan maar in de fake-stand met het idee dat als ik gewoon probeer, ik vanzelf in de sfeer van liefdevolheid zou kunnen plonsen. Deze zelfgecreëerde nepheid volhouden lukte me wel drie volle seconden.

De donkere kant MOEST aandacht. Ook dit deel stond aan de deur te kloppen en ik MOEST deze deur open maken, dit wist ik. In rillingen merkte ik deze grens van engheid. Ik dacht dat ik dit niet zou durven en tegelijkertijd voelde ik dat ik dit wél wilde. Een binnenste drang openbaarde zich om in deze ervaring te duiken, uiting aan te geven en ook deze gevoelens in het recht te laten staan, te eren. Deze innerlijke worsteling te mogen ervaren in echtheid. Lekker rauw.

Ibiza uitzichtPure overgave in waarheid en, holy moly, wat spannend! Wat voelde ik me levend! Een instinctief gevoel van oprechtheid openbaarde zich in trouwheid aan mezelf. Ik smolt in een natuurlijke teerheid waardoor voorzichtigheid niet nodig was. Comfortabele dierlijkheid stroomde van mijn hart via mijn adem zo door mijn botten tot aan mijn vingertoppen, mijn kruin en tenen. Het vulde me van binnenuit en ik kon het wel uitschreeuwen van geluk. Een schreeuw zonder herrie, in diepe stilte vulde deze mijn hele innerlijke universum vanuit de aarde tot aan de sterren van de hemel.

De donkere kant had mij de intentie van echte liefdevolheid getoond en ik had het gezien! Plotseling voelde ik een liefde zonder lief te hoeven doen maar gewoon: te zijn. Puur. Mijn ziel stond ondertussen tevreden grappig grinnikend toe kijken. Zij wist al lang dat dit proces nodig was en verwarmde me net als deze mooie zonsopgang. De donkerte die lichtheid bracht. De lichtheid die de donkerte toeliet. De donkerte en lichtheid samen, aanvullend op elkaar.

De waarheid rules. Tof. Zielsvervullende zinvolheid. Happy end (die niet eindigt).

Ook je eigen dierlijke oer-waarheid willen ervaren? Wees welkom in mijn praktijk voor massagetherapie. Meer willen weten? Kijk eens op mijn site www.vandaaginhethierennu.nl of contact me.

PS: Deze foto was mijn adembenemende uitzicht vanuit mijn kamer in Ibiza de afgelopen dagen en symboliseert vandaag mijn bovenstaande woorden. Dit schrijven is ontstaan vanuit de gave bevrijdende dans tijdens een mystieke retraite georganiseerd door Tantric Dance tijdens een themadag: dark & light.

Is het een droom, een dagdroom? Nee… het is gewoon m’n beleving!

Ze staat in een donkere ruimte. Pikzwart. Of toch niet helemaal zwart want in de schemer ziet ze dat ze voor een muur staat. Ze reikt haar hand uit en merkt dat ze een soort van doek aanraakt. ’Hmmm, dus geen muur,’ bedenkt ze zich. Een dik doek, een gespannen doek als een tentdoek. Eentje die niet zomaar kapot gescheurd kan worden. Wil ze uit deze ruimte komen, dan zal ze hier doorheen moeten breken. Ze heeft ze een mes nodig om er een gat in te steken.

Plotseling voeltSuperman ze een soort superpower en zonder mes maar met ‘bare hands’ ssssscheurrrrrt ze het doek open. Net zoals superman dit vroeger deed in een stripboek. Het kost haar moeite, maar haar vastbeslotenheid en kracht helpen zodat ‘t lukt. In plaats van dat ze vervolgens heldhaftig soepel door dit gat springt, blijft ze staan. Een deken van verslagenheid bedekt haar. Turend door het gat doemt er een schouwspel van valsheid, verloochening en achterdocht voor haar op. Een Judas-gevoel bekruipt haar, een toneel van leugens, is wat ze voor zich ziet.

Aan de horizon in de nabije verte ziet ze een helder mooi licht schijnen. De menigte ervoor zorgt voor lange schaduwen. Dit licht bestempelt ze als de vrijheid. De weg ernaar toe wordt verspert door een warrige krioelend tafereel omsluierd in wantrouwen. Ze kijkt ernaar. Ze ziet zichzelf kijken. Dan begint het licht feller te stralen en de schaduwen worden korter.

Dit verhaal gaat natuurlijk over mij. Het was geen droom, ook geen dagdroom. Verder had ik geen drugs gebruikt en ik was broodje nuchter. Gelukkig weet ik met mijn gezonde verstand dat ik niet gek ben (tja, wat is gek 😉 ). Op een bühne van symboliek vertaalde dit podium mijn belevingswereld.

Het voelt spannend én tegelijkertijd bevrijdend om mezelf op deze manier te kunnen benaderen. Helemaal te kunnen zijn met wat er in me ontstaat. Zonder kader, zonder hokjes, en zonder perse duidelijkheid (terwijl het tegelijkertijd juist zo voelbaar duidelijk is). Laat maar ontluiken die boel, net als de komende lente. Op deze manier geef ik mezelf de gelegenheid om mijn belevingswaarheid te zien, dwarrelt m’n zelfinzicht rustig vanuit m’n onderbewustzijn m’n bewustzijn in en leer ik weer lekker veel van mezelf.

Zo werkt het dus met gevoel. Of eigenlijk de laag onder je heldere gevoel, waar de vaagheid start. De mysterische wereld die in je huist maar waar je niet helemaal bij komt, zeker niet met je verstand. Deze prachtige binnenwereld, is absoluut niet logisch en valt zeker niet te begrijpen. Tenminste, in eerste instantie. Wel is deze te snappen trouwens. In je ‘hele hebben en houwen’ voel je dat het klopt ook al is het niet zomaar uit te leggen. Dit innerlijke leven vol verrassingen en tegelijkertijd diep herkenbaar.

Zo raar is het trouwens helemaal niet hoor. Kijk maar eens hoe kinderen hun verbeelding gebruiken om te groeien. Wij, als volwassenen, kunnen bedolven worden onder het cement van onze rationele kant.

Dit alles ontstond bij mij in een oefening gerelateerd aan opstellingenwerk afgelopen weekend in een diepgaande workshop van Hilda Wartena van Raak. Wist je dat massagetherapie en Focusing je ook kunnen brengen naar deze eigen inwaartse ervaringsplek om te oefenen in bewustwording? Jongens, jongens, jongens. Wat is mijn vak toch mooi. 🙂

Uitproberen of wil je meer weten? Laat het mij weten!